انگیزههای اصلی ما انسانها پولی یا وجدانی یا احساسی هستند. گاهی فقط برای خوش آمد خودمان کاری میکنیم. مثل خوردن کیک شکلاتی وقتی میدانیم اضافه وزنمان را بدتر میکند، که تصمیمی احساسی است. مثل بخشیدن چیزی به دیگری وقتی لازمش داریم، که تصمیمی وجدانی است. و در آخر مثل کار کردن که انگیزه آن نوعا پولی است.
معمولا دانشجویان انگیزه پولی را بیشتر دنبال میکنند. حاضرند ساعتها برای چندرغاز تایپ کنند، تحقیق کنند، پرسشنامه پر کنند، برنامه بنویسند، اعلامیه بچسبانند، تراکت توزیع کنند و صدها کار دانشجویی دیگر. اما بررسیهای سازمانی نشان داده است کارکنان در درجه اول به احترام و امنیت شغلی توجه دارند و مبلغ دستمزد از نظر آنان مساله بعدی است. در واقع شاید یک دانشجو که نیاز مالی را بیشتر حس میکند، برای پول هر کاری بکند، اما کافی است کمی تامین شود، آنگاه قطعا رویکرد منطقیتری را در پیش خواهد گرفت.
در دوران تحصیل وقت کافی دارید که به این سه انگیزاننده فکر کنید. اما نکته کلیدی آن است که در ابتدای دانشگاه همه توجه دانشجو ناخواسته به پول معطوف است اما این همهٔ واقعیت نیست.
خاطرم هست چند سال پیش یکی از مخترعین پیشم آمد و طرحی اقتصادی را مطرح کرد. کلی مستندات و شواهد هم آورده بود که این کار سودآور است و ارزش اقتصادی بالایی دارد. فکر میکرد در عرض دو سال میتوان یک میلیارد از این پروژه سود کسب کرد. وقتی گفتم نه با چشمانی از حدقه بیرون زده نگاهم کرد و سوال جالبی پرسید: «الان یک میلیارد بهت بدهند هر کاری بگویند نمیکنی؟». پاسخ من منفی بود چون اعتقاد دارم همه چیز پول نیست، اما او این راه را انتخاب کرده بود و با این که به من خندید و رفت، متاسفانه چنان که پیشبینی میکردم، در پروژهاش موفق نشد و الان از آن تجارت خبری نیست. یادتان باشد برای پول همهٔ آینده خود را به خطر نیندازید.
شرایط اقتصادی مرتبا تغییر میکنند و شاید کاری که الان سودآور است چند سال بعد نباشد و لازم باشد چندین سال تحمل کنید تا دوباره شرایط خوب شود. عملا کاری مناسب دنبال کردن است که با انگیزههای درونی شما هماهنگ باشد. بدین ترتیب دورههای رکود را به راحتی پشت سر میگذارید. اما اگر فقط دنبال پول باشید همواره سرگردان و نگران خواهید بود.
موفقیت طول میکشد
شاید باور نکنید اما برای به بلوغ رساندن یک کسب و کار معمولا ۱۵ سال زمان لازم است. این عدد بر اساس مطالعه هزاران کسب و کار بدست آمده است و حقیقتی است کاملا جدی و محکم. پس صبور باشید و کاری را دنبال کنید که مطابق ارزشهای شما باشد. به جای پریدن به شاخههای جدیدی که فکر میکنید پول بیشتری از آن بدست میآید، یک شاخه را تقویت کنید تا بتوانید ارقام حرفهای درخواست کنید. مرتبا شاخه عوض کردن همواره شما را سطحی نگه میدارد.
خاطرم هست قبل از این که به عدد ۱۵ سال در تحقیقاتم دست پیدا کنم، افرادی به من مشورت میدادند و میگفتند حداقل ۵ سال بر این پروژه تلاش کن تا موفق شوی و من به علت جاهطلبی و اشتیاق به پیشرفت موشکی تمام تلاشم را کردم تا از مسیرهای کوتاهتر بروم. ولی آنقدر موفق نشدم که تدریجا خودم متوجه واقعیت شدم. سرم به شدت به سنگ زمانه خورده بود ولی توانستم خودم را جمع و جور کنم و از نو شروع کنم. حالا دیگر عجله سابق را ندارم و گام به گام برای رشد کارم تلاش میکنم و نگاهی استراتژیک به کارم پیدا کردهام. برای همین به شما پیشنهاد میکنم حس پیشرفت را کنترل کنید. این حس اگر تحت نظارت شما رشد کند موفقیتهای بزرگ دور از دسترس نخواهند بود.
بالاخره چه کارهای؟
حتما میگویید در دوران دانشگاه خیلی زود است که به این سوال فکر کنم. ولی واقعیت این است که داشتن یک هویت رسمی کمک بزرگی به جدی شدن شرایط برای فرد در کسب موفقیت است.
امروزه داشتن یک کارت ویزیت فیزیکی، کارت ویزیت مجازی، رزومه آنلاین و ابزارهای مشابه دیگر که به رایگان یا خیلی ارزان در دسترس هستند، به شما کمک به خوبی کمک میکنند تا هویت حرفهای خود را معرفی کنید. طبعا یک دانشجوی جدیدالورود رزومه قابل توجهی ندارد. ولی بهتر است همین امروز شروع به نگارش آن کنید. این کار به شما انگیزه میدهد که چه مواردی را در رزومه خود کم دارید و باید به آن اضافه کنید.
میتوانید رزومه افراد متخصص و مشهور را بررسی کنید. خواهید دید که چقدر انگیزه و اشتیاق به پیشرفت در شما زبانه خواهد کشید. هر ماه یک بار سری به رزومه آنلاین خود بزنید و مواردی را اصلاح کنید. این رزومه در درازمدت تاثیر قابل توجهی بر پیشرفت شما خواهد داشت. شما را در اینترنت در معرض دید قرار داده و روابط شغلی جالبی برای شما خواهد آفرید.
حتی پیشنهاد میکنم که چند رزومه داشته باشید. قطعا هر کجا که بخواهید خودتان را معرفی کنید همان توضیحات قبلی لازم نخواهد بود. مثلا اگر قرار است در یک مراسم صحبت کنید رزومه تخصصی جامع لازم نیست و میتوانید خلاصهای از آن را ارائه کنید. امروزه برای بهینه نگهداشتن و طراحی تخصصی رزومه کارگاههای حرفهای برگزار میشود که لازم است شما هم در این زمینه اطلاعات مفیدی داشته باشید.
محتوای این مقاله برگرفته از کتاب «رازهای تبدیل کرم خاکی به اژدها» است. میتوانید با کلیک بر روی لینک زیر آن را خریداری کنید.