ادامه تحصیل یا فارغ التحصیلی
با این که گفتم تا پایان عمر برای آموزش سرمایهگذاری کنید، اما توصیه نمیکنم حتما ادامه تحصیل رسمی دهید. زیرا این دو با هم تفاوت بنیادین دارند.
یکی از سوالات کلیدی که بسیاری از دانشجویان تا سالهای آخر تحصیل نسبت به آن پاسخ قاطعی ندارند، ادامه تحصیل است. این دانشجویان بالاخره نمیدانند میخواهند ادامه تحصیل دهند یا خیر. خبر بدی که برایتان دارم این است که این تصمیم را باید در ترم اول بگیرید. بله ترم اول. چون مطالعه برای ادامه تحصیل از همینجا شروع میشود. برای شروع حداقل میتوانید بر زبان تخصصی و دروس پایه کار کنید تا بتوانید در ترمهای بالاتر بهتر عمل کنید.
اما اگر چند ترم گذشته و هنوز تصمیم قطعی نگرفتهاید، مشورت کنید و هر چه زودتر تصمیم بگیرید. اگر تصمیم شما قطعی شد دیگر لازم است که هر چه زودتر شروع کنید و نگذارید مطالعه برای تستهای کنکور به تاخیر بیفتد.
باید حتما ادامه تحصیل دهیم؟
فکر نکنید حتما باید تحصیل را ادامه دهید. گرفتن تصمیم قطعی ادامه دادن تحصیل نیازمند مشاوره است و حداقل این نکات را در تصمیمگیری در نظر بگیرید:
- هدف شما از ادامه تحصیل چیست؟ برای کاری که میخواهید به دست آورید لازم است یا صرفا قصد دارید محملی برای افتخار کردن داشته باشید؟
- اگر کار پیدا نکردید و از سر بیکاری میخواهید ادامه تحصیل دهید بدانید که بدترین کار ممکن را دارید انجام میدهید. در این شرایط بهتر است ابتدا با مدرک فعلی کار پیدا کنید و بعد از کسب درآمد به ادامه تحصیل بپردازید. نگران نباشید دیر نخواهد شد.
- مقلد نباشید. در برخی خانوادهها رسم است که همه فوقلیسانس یا دکتری داشته باشند. خوب شاید این گزینه مناسبی برای شما نباشد. خوب فکر کنید و برای خودتان تصمیم بگیرید نه برای دلخواه دیگران.
- اگر فکر میکنید اگر حالا ادامه تحصیل ندهید بعدا نخواهید توانست و حس و حال مطالعه نخواهید داشت، باز هم خطای بزرگی شما را تهدید میکند. یعنی به خاطر پیشبینی آیندهای که هنوز نرسیده است، ممکن است چند سال آینده را هم با فشار درس بخوانید و عمر عزیز را صرف فعالیتی کنید که میتواند بعدا هم انجام شود.
- چالش آخر برای تصمیم ادامه تحصیل مخصوص پسرهاست: رفتن به خدمت سربازی که در ادامه آن را توضیح دادهام.
پس چنان که فهمیدید لازم است مصمم شوید و برای گرفتن تصمیم جدی از ترم اول به فکر باشید و هر چه زودتر دست به کار شوید. مشورت بگیرید. مطالعه کنید و زودتر کار را یکسره کنید.
ترم چند برای ارشد بخوانیم؟
خیلی از دانشجویان فکر میکنند از سالهای آخر یا ترم ششم باید برای ارشد مایه گذاشت. زرنگترها هم از ترم پنجم دست به کار میشوند ولی نظر من خیلی متفاوت است. شاید فکر کنید میخواهم ترم سوم را پیشنهاد کنم که درسهای اصلی شروع شده و درسهای تخصصی میتوان برداشت. ولی نه! پیشنهاد من ترم اول است.
احتمالا میگویید ترم اول مطلبی برای مطالعه ارشد نیست و تازه از راه رسیدهایم و داریم واحد جبرانی و پایه پاس میکنیم. متوجه هستید که دقیقا پاسخ خودتان را دادید؟
از ترم اول لازم نیست دروس تخصصی ارشد را بخوانید. برای شروع مناسب کافی است تقویت زبان انگلیسی را آغاز کنید. در مقاله «رازهای یادگیری انگلیسی بدون درد و خونریزی» پانویس شده راهکاری سریع برای یادگیری آن با کمترین هزینه و وقت را آموزش دادهایم . زبان یکی از ضرورتهای قبولی در آزمون کارشناسی ارشد است. اگر در زبان قوی هستید، روی زبان تخصصی سرمایهگذاری کنید.
بسته به رشتهای که دارید قطعا دروس پایهای دارید که یا مستقیما در ارشد خواهد آمد و یا زمینهساز دروس تخصصی است. با یک مشورت ساده خواهید فهمید باید چه کار کرد. از ترم اول شروع کنید و نگذارید به سالهای آخر برسد. آن موقع وقت سر خاراندن هم لازم خواهید داشت.
سربازی
رفتن به سربازی آینده دانشجویان پسر است. مدت زمانی که باید به سربازی بروید در مقایسه با دوران دانشگاه کمتر است. اما خیلیها از ترس رفتن به سربازی حاضرند هر کاری بکنند. تصور پوتین پوشیدن و رژه رفتن و کار با اسلحه چنان بلایی سر برخی جوانان آورده که سالهای قبل حاضر شدند پدر و مادرشان طلاق بگیرند ولی آنها به سربازی نروند. هنوز هم کسانی را میبینیم که سالها است سرباز فراری هستند و صابون مشکلات قانونی و دردسرهای آن را به تن مالیدهاند ولی حاضر نیستند بروند سربازی.
یکی از اولین مشکلاتی که سربازی برای دانشجویان ایجاد میکند چالش ادامه تحصیل است. اگر ادامه تحصیل دهید سربازی فقط عقب میافتد و حذف نمیشود. پس عملا یک ترس دارد باعث میشود بروید چند میلیون هزینه کنید و تلاش کنید تا فقط دیرتر سربازی بروید! نکته جالب آن که هر چه سن شما بالاتر برود رفتن به سربازی سختتر میشود. زیرا در سنین پایین انسان کمتر ارزش وقت را میداند و وقتی سن بالا رفت عمر ارزشمندتر میشود. پس اگر به خاطر سربازی میخواهید بروید ادامه تحصیل دهید بدانید که به نفع شماست ابتدا سربازی را تمام کنید و بعد ادامه تحصیل بدهید. زیرا:
- با داشتن کارت پایان خدمت میتوانید استخدام شوید، شرکت تاسیس کنید یا کسب و کار راه بیندازید و سر فرصت هم ادامه تحصیل دهید
- سربازی بینش اجتماعی شما را بهبود میبخشد که در محیط زندگی و کار به درد میخورد. به بیان دیگر همه زندگی در دانشگاه آموخته نمیشود.
نکته دیگر این است که طبعا با تحصیلات بالاتر سربازی تا حدی تبدیل به یک خدمت باکلاستر میشود. البته این خطای آشکاری است که باعث میشود بعضی به طمع آسانتر کردن خدمت سربازی ادامه تحصیل را برخود هموار کنند در حالی که تمایلی به تحصیل ندارند. زیرا نسبت زمان، هزینه و انرژی که تلف میشود به کل دوره سربازی عدد بزرگی است.
پس در مجموع از سربازی نترسید. به ویژه اگر مهارتهای عملیاتی داشته باشید، در سربازی به شما سخت نمیگذرد. شخصا در دوران سربازی چون به امور رایانه و برنامهنویسی آشنا بودم بسیار راحت و آسان سربازی را به اتمام رساندم و این مهارتها در مراحل بعدی زندگی و کسب درآمدهای بعدی هم بسیار به دردم خوردند.
نتیجهگیری
ادامه تحصیل بعد از فارغالتحصیلی تصمیم مهمی است که نباید سرسری گرفت. بهانههایی مثل عقب انداختن سربازی یا بالا بردن احتمال استخدام از خطاهای شایعی هستند که عمر بسیاری از جوانان را در سالهای طلایی هدر دادهاند.
در این زمینه حتما مشورت کنید و بیگدار و بر اساس هر چه پیش آید خوش آید اقدام نکنید. ممکن است ادامه تحصیل به نفع شما باشد یا نباشد. هیچ گزینهٔ پیشفرضی وجود ندارد. تحقیق کنید و سپس تصمیم بگیرید.
محتوای این مقاله برگرفته از کتاب «رازهای تبدیل کرم خاکی به اژدها» است. میتوانید با کلیک بر روی لینک زیر آن را خریداری کنید.