چلچراغ آرزوها
از ابتدای ورود به دانشگاه معمولا دانشجویان آرزو دارند به بسیاری دستاوردها برسند:
- معدل خوب
- نگارش مقالات و چاپ آن
- اختراع و ابتکار
- راهاندازی استارتآپ
- گرفتن مدارک و گواهینامههای فنی مختلف
- ادامه تحصیل
- مشهور شدن و خیلی چیزهای دیگر
اما با اولین مشکلاتی که در دانشگاه پیش رویشان قرار میگیرد گویی برق میرود و این چلچراغ آرزوها خاموش میشود.
در واقع لازم نیست بدبین باشید. همه این موارد قابل تحقق هستند. اما در حقیقت بدون آموزش حرفهای و دنبال کردن راهکارهای عملی نخواهید توانست گامی بردارید. پس صبور باشید و اجازه دهید راهکارهای عملی را گام به گام به شما آموزش دهم.
یک فرآیند تدریجی
در واقع پیشرفت تحصیلی فرآیندی تدریجی است و به سرعت در آن نمیتوان به پیش تاخت. نظم و انضباط شخصی و تمرکز بر دنبال کردن برنامههای فردی و عملگرا بودن است که نتیجه را در طی چند سال برای شما خواهد ساخت. پس نگران نباشید همه چیز در دستان شماست. اما لازم است به خود زمان بدهید.
شاید مهمترین نکته در پیشرفت و ترقی شما به عنوان یک دانشجو اصلاح سبک زندگی و رویکردهای شما باشد. در واقع تغییرات جدی در عادات زمانی صورت میگیرد که تدریجا به تغییر آن اقدام کنید. تغییر ناگهانی عادتها کاری تقریبا غیرممکن است و حتی عوارض روحی مثل افسردگی در پی دارد.
اما با اصلاح عادات فردی و نیز پیروی از یک برنامه مدون میتوانید در طی دوران دانشگاه چنان تغییراتی اساسی در مهارتهای خود ایجاد کنید که قابل مقایسه با ابتدای ورود به دانشگاه نباشید. در واقع عادات فردی و سبک زندگی زیرساخت تغییر و برنامه مدون نقشه اجرایی شماست. در هر دو زمینه باید پیشرفت کنید.
دو دوقلو
بگذارید مثالی ساده را طرح کنم. دو برادر دوقلو را در نظر بگیرید. یکی عادت دارد هر روز مطالب درسی را مرور کند و دیگری هیچ گاه چنین نمیکند. تفاوت این دو دانشجو پس از یک ترم تحصیلی چندان آشکار نیست. ولی بعد از چند سال سطح اطلاعات این دو نفر به هیچ وجه قابل مقایسه نیست.
به عنوان مثالی دیگر کسی که عادت دارد گذشتهها را فراموش کند و برای آینده برنامهریزی کند را با کسی که فقط به بدیهایی که تقدیر در سر راهش قرار داده است فکر میکند، مقایسه کنید. قطعا نفر اول تدریجا مسیر موفقیت را طی میکند ولی نفر دوم حتی در صورت بدست آوردن موفقیت همواره خشم سرخورده و افسردگی را تجربه میکند و به معنای واقعی خوشبخت نیست.
در این کتاب در طی چند فصل یک برنامه آموزشی را برای شما ترسیم میکنم که با کمترین هزینه و صرف وقت میتوانید در آن موفق شوید. مهارتهای کلیدی کسب کنید و در جامعه یک سر و گردن از دیگران بالاتر باشید. برای موفقیت در این برنامه لازم است ترتیب گفته شده را نیز به کار ببندید. ترتیب اجرای برنامه هم به همان اندازه محتوای برنامه اهمیت دارد و رعایت کردن فواصل زمانی برای کسب مهارتها خود یکی از شاهکلیدهای حل معماست.
رازهای جادویی موفقیت
امروزه همه بر تلاش و استقامت تاکید ویژهای دارند. آنها میگویند کافی است دنبال آرزوهایمان برویم و بقیه را بسپاریم به عشق سوزانی که برای رسیدن به نتیجه در دل داریم. معتقدم اینها حرفهای زرق و برقدار تبلیغاتی است. اگر روشمند عمل نکنیم و ندانیم چگونه مسیر پیشرفت را طی کنیم ممکن است موفق شویم ولی این موفقیت در مقایسه با پتانسیلی که هدر دادهایم ممکن است بسیار ناچیز باشد. درست مثل تفاوت کسی که قدرت جسمی دارد و از پس کارهایش به خوبی برمیآید با یک قهرمان ورزشی که با تمرین و مشاوره حرفهای پیشرفت مداوم و منظمی را طی کرده است. مسلما جایگاه و قدرت جسمی و استقامت قهرمان ورزشی به هیچ وجه قابل مقایسه با دیگران نیست.
زندگی در دوران دانشجویی هم قوانین خاص خودش را دارا است. اگر به شانس تکیه کنید و بخواهید همرنگ جماعت باشید و کارهایی که اطرافیان میکنند را تقلید کنید قطعا پیشرفت هم که بکنید در سطح استعداد و توانایی شما نخواهد بود. شکست خوردنتان البته احتمال بسیار بالایی دارد. میپرسید چرا؟ نگاهی به آمار دلخراش بیکاران فارغالتحصیل دانشگاهها، اشتغال در مشاغل غیر مرتبط با رشته و حتی اقدام به مهاجرت و خودکشی بیندازید متوجه میشوید اگر این روشهای مندرآوردی عملیاتی بودند، نباید این همه مشکل ایجاد میشد.
مسئولین نامسئول
شاید بگویید این مشکلات ناشی از عملکرد ضعیف مسئولین است یا این که پول و پارتی داشته باشید کافی است. اما تجربه نشان داده است کسانی که بر تواناییهای فردی متکی هستند و به اصطلاح خودساخته هستند، بدون این موارد هم به خوبی گلیمشان را از آب بیرون میکشند و در این تلاطمات و مشکلات اجتماعی موفق عمل میکنند. ضمنا از این آبرومندی هم بهرهمند هستند که با پول و پارتی به جایی نرسیدهاند!
یک پژوهش کاربردی
داگلاس بورتون و تیمش نتایج یک پژوهش ۱۳ ساله بر دانشجویان چهار گوشه دنیا (انگلستان، ایالات متحده آمریکا، استرالیا و آفریقای جنوبی) را منتشر کردند که شگفتآور بود. این پژوهش نشان داد که بسیاری از باورهای جا افتاده در جامعه در مورد دانشجویان برتر و تحصیلات عالیه درست نیستند:
- بهره هوشی (IQ) اهمیت قابل توجهی در موفقیت تحصیلی دانشجویان برتر ندارد! در واقع بسیاری از دانشجویان برتر بهره هوشی بالاتری ندارند!
- سختکوش بودن به تنهایی کمکی به پیشرفت تحصیلی نمیکند! گر چه شرط لازم است اما شرط کافی آن نیست! به بیان دیگر زورکی درس خواندن به شما کمکی نمیکند.
- نکته جالب دیگر این که مطالعه زیاد هم به پیشرفت شما کمکی نخواهد کرد!
خوب تا اینجا که همه اصول و آرمانهای تحصیل رد شدند! پس راز موفقیت دانشجویان برتر چیست؟ نتایج این پژوهش نشان داد که بر خلاف تصور عموم، دانشجویان برتر تفاوتهای مهمی با تصوراتی که از آنها میشود دارند:
- بهره هوشی دانشجویان برتر همیشه بالاتر از دیگران نیست
- سختکوش هستند اما به جای تلاشهای بیهوده، خیلی بیشتر از دیگر دانشجویان بر حل تمرینهای درسی تمرکز دارند
- بر تجزیه و تحلیل و استدلال منطقی بیشتر از حفظ کردن مطالب تکیه میکنند
- مطالعه منظمی دارند و به جای مطالعه خطی طبق سرفصل درسی، بیشتر بر اساس موضوعات مهم مطالعه میکنند
محتوای این مقاله برگرفته از کتاب «رازهای تبدیل کرم خاکی به اژدها» است. میتوانید با کلیک بر روی لینک زیر آن را خریداری کنید.