پژوهشها نشان میدهند که بیشتر دانشجویان حتی در رشتههای مالی از نظر سواد مالی و عملکرد مدیریت مالی فردی بسیار ضعیف هستند. به عنوان یک دانشجو دیگر وقتش است که کارها را به شیوه درستش انجام دهید. پس اگر تا حالا اقدام نکردید، یک حساب بانکی، کارت عابر بانک، اینترنت بانک و همراه بانک را لازم دارید.
امروزه بیشتر پرداختها مثل شهریه الکترونیکی است. پیشنهاد میکنم برای تمرین مدیریت مالی شهریه را تقسیط کنید. بهتر است شخصا برای گرفتن دسته چک اقدام کنید و سعی کنید مسئولیت پرداختها در سر موعد را خودتان به عهده بگیرید. بدین صورت خواهید دید که همه چیز به سرعت و به شکلی عجیب جدی میشوند. مدیریت مالی در عصر حاضر یک مهارت مهم زندگی است و لازم است در این زمینه آگاه و منضبط باشید.
البته بسیار مراقب باشید. شما هنوز از سواد مالی بالایی بهرهمند نیستید و اگر دقت نداشته باشید، هدر دادن پول و کشیدن چک بیمحل یا خرید کردن هر چه جالب است کار آسانی است که البته همیشه عواقب بسیار سختی دارد!
بهترین کار این است که بر اساس موجودی که دارید، حداکثر هزینهکرد تعریف کنید و به آن پایبند باشید. یعنی مشخص کنید هر ماه حداکثر چقدر مجازید برای تفریح، خورد و خوراک و الی آخر هزینه کنید و حسابش را هم تا ریالش داشته باشید. بهترین کار این است که هر روز یک بار حساب مخارج خود را کنترل کنید. نگهداشتن تهفیش کارتهای بانکی که در پوزهای فروشگاهی کشیدهاید هم کمک بزرگی به کنترل و حسابرسی هزینههای شما میکند. شاید باور نکنید ولی این یکی از رازهای میلیونرهای خودساخته در جهان است. آنها بهطور منظم پسانداز میکنند و حساب ریز هزینههای خود را دارند. پس شما هم شروع کنید!
هزینههای آموزش و تخصص
شما هم از هزینههای تحصیلی مینالید؟ شهریه، کتب، تغذیه، اسکان، رفت و آمد و غیره حالتان را گرفته است؟ پس بگذارید نکته مهمی را به شما بگویم: در کار تخصصی آموزش هزینه نیست، بلکه فرصت است.
شاید این حرف را یک ادعا تلقی کنید و جدی نگیرید. اما توجه داشته باشید شما فقط پول را خرج نمیکنید، بلکه زمان را هم دارید هزینه میکنید. شیرینترین سالهای عمرتان را دارید در دانشگاه میگذرانید اما فقط به پول توجه دارید. کمی غیرعادی نیست؟
در واقع اگر دقت کنید ارزش زمان خیلی بیشتر از پول است. اما به آن توجهی ندارید زیرا به نوعی احساس رایگان بودن آن خیالتان را راحت کرده است. اما حقیقت آن است که پولی که هزینه میکنید، در مقابل عمری که میگذرانید هیچ ارزشی ندارد.
پس مشخص شد که دارید خیلی بیشتر از آن چه که فکر میکردید هزینه میکنید. اما برای چه؟ این دقیقا بهترین سوالی است که باید از خودتان بپرسید. اگر به امید گرفتن یک تکه کاغذ به عنوان مدرک تحصیلی هستید و دیگر هیچ، خب چرا همین الان از دانشگاه انصراف نمیدهید و جان از این مهلکه به در نمیبرید؟
حقیقت این است که هزینه زمانی و پولی که در حال پرداخت آن هستید برای ساختن زیرساخت تجربه و تخصص شماست تا در آینده از آن منفعت ببرید. اما بیتوجهی میتواند ارزش آن را به صفر برساند. اگر به آن بها دهید هر ۱۰۰۰ تومانی که خرج تحصیل میکنید چند سال آینده صدها هزار تومان برای شما عایدی خواهد داشت و هر دقیقه که صرف میکنید، هفتهها جستجو برای کار و رهایی از مشکلات مالی را حذف میکند.
دوباره تاکید میکنم: زندگی فرصتی رایگان برای تعالی است. بهره ببرید زیرا مسیر آن یکطرفه است و بازگشتی در کار نیست.
کار دانشجویی؟
به طور کلی کار در دوران دانشجویی خیلی خوب است. خیلی عالی است که کار کنید و درآمد کسب کنید و بخشی از هزینهها را شخصا پرداخت کنید. این طوری هم در برابر خانواده سر بلند میکنید و هم استقلال بیشتری خواهید داشت.
بهتر است طوری کار کنید که مانع درس نشود. از پذیرفتن کارهای تمام وقت تنها خراب شدن ترم تحصیلی بدست میآید. فقط کارهای پارهوقت را بپذیرید و آن نوع کارهایی را قبول کنید که با درسهای ترمی شما هماهنگ باشند و لازم نباشد از ساعات کلاسی بزنید تا مقداری پول در بیاورید.
کار دانشجویی نیازمند برنامهریزی دقیق است و اگر کار دانشجویی قبول میکنید باید وقت را به خوبی مدیریت کنید. از انباشته کردن درسها به نفع کار دانشجویی برای آخر ترم به طور جدی خودداری کنید و همانطور که هر روز به کار میپردازید درسها را هم مطالعه کنید.
مشکل وقتی جدی میشود که نیاز مالی داشته باشید و مجبور باشید حداقل مبلغی را هر ترم درآمد داشته باشید تا بتوانید هزینههای ترمی را بپردازید. معمولا در این شرایط دانشجو حداکثر تلاشش را میکند تا درآمد کسب کند و به شدت درگیر کار میشود و معمولا همیشه آخر ترم نمرات افت میکنند و دانشجو یکسره در برزخی بین درآمد، ساعات کار و ساعات کلاس و پروژههای درسی سرگردان است. به ویژه اگر دانشجو در دانشگاهی با شهریه بالا تحصیل کند این استرس و فشار بسیار بیشتر میشود.
بهترین توصیهای که میتوانیم به شما بکنیم این است که آن دسته از کارهای دانشجویی را که توازن درستی بین تخصص و درآمد دارند، دنبال کنید. یعنی کاری که با رشته تحصیلی شما در ارتباط باشد و بتواند با کمترین ساعت کاری، درآمد لازم شما را تامین کند.
برخی از بهترین کارهای دانشجویی تدریس، ترجمه و مقالهنویسی هستند. این کارها هماهنگ با تحصیل هستند و هر چه در آن وقت بگذارید عملا به درستان هم کمک کردهاید. به ویژه تدریس در این بین گزینه بهتری است زیرا کارهای دیگر خطی هستند اما تدریس را میتوان به صورت گروهی هم انجام داد و بدین ترتیب درآمد بهتری کسب میکنید. نکته مهم دیگر این است که تدریس با ماهر شدن شما درآمد چند برابری پیدا میکند و راه شما را برای پیشرفتهای بعدی باز میکند.
نکته مهم دیگر استفاده از سایتهای فریلنسینگ یا کار در خانه است که پروژههایی برای شما ارسال میکنند و میتوانید با پیشنهاد قیمت نظر مشتری را جلب کنید و کار را انجام دهید. البته در این سایتها به علت بالا بودن رقابت معمولا قیمتها پایین است ولی این گزینه را از دست ندهید زیرا رفت و آمد و دویدن دنبال پولتان در کار نیست. پس اجازه دهید در این زمینه هم درآمد کسب کنید.
نکته دیگر همکاری با موسسات مختلف است. ابتداییترین موسسات کافینتهای دانشجویی هستند و با شروع کار میتوانید در ترمهای بعدی با موسسات حرفهای تر همکاری کنید. در مراحل بعدی بروید سراغ موسساتی که دانشجویان رشته شما را به عنوان کارورز میپذیرند. کسب تجربه عملی در کنار درس تئوری دانشگاهی از شما شخصیتی فعال و پخته خواهد ساخت.
بسته به رشتهای که دارید کارهای دانشجویی بسیاری هست که میتوانید انجام دهید. از این فرصتها حتما استفاده کنید و اجازه ندهید دوران دانشجویی به تنها درس خواندن بگذرد. حتی اگر به درآمد احتیاج ندارید، کار دانشجویی را دنبال کنید. کار دانشجویی به جز کسب درآمد مزایای مهم دیگری هم دارد:
- آشنا شدن با وضعیت بازار کار
- درک بهتر روابط عمومی برخورد با مشتری
- حساستر شدن شما نسبت به خرج کردن پول
- یادگیری تدریجی مدیریت مالی فردی
اما یادتان باشد ماندن در هر کاری به طمع پولی که پرداخت میکنند، خطای بزرگی است زیرا باعث میشود در سطح نازلی از مهارت باقی بمانید. مثلا فروشندگی در یک هایپرمارکت شروع بدی نیست. ولی بعد از کسب تجربه، ماندن در آن اتلاف وقت است.
کتاب دست دو
اول هر ترم باید کلی کتاب و جزوه بخرید. دست نگهدارید! معمولا کمی پس از شروع ترم نمایشگاههایی برای خرید و فروش کتب دست دو تشکیل میشوند. کمی هم بگردید کلی کتابفروشی پیدا خواهید کرد که کتب درسی دست دوم میفروشند. حتی این کتابها اول ترم در برخی کتابخانههای عمومی هم دیده میشوند. سالبالاییها هم کتابهایشان را میفروشند. پس چندین منبع خرید کتاب دست دو دارید.
با توجه به بالا رفتن قیمت کتاب در خرید کتاب صرفهجو باشید. یکی از هزینههای بزرگ دانشجویی شما را خرید کتاب، جزوه و لوازمالتحریر تشکیل میدهد که به سادگی میتوانید بخش بزرگی از آن را صرفهجویی کنید.
دوستی داشتم که همیشه بین دو ترم کتابهای ترم بعد را میخرید. میگفت بین دو ترم کتابهای دست دو زیاد است و ترم که شروع شد دیگر پیدا کردنش مشکل میشود که کاملا هم درست بود.
حتی اگر میتوانید کتاب قرض بگیرید و یا از کتابخانه امانت بگیرید و در مدیریت هزینه کتب درسی صرفهجو باشید.
محتوای این مقاله برگرفته از کتاب «رازهای تبدیل کرم خاکی به اژدها» است. میتوانید با کلیک بر روی لینک زیر آن را خریداری کنید.