کلاهبرداران آموزش و کارآموزی

اگر مثل من به دنبال کار در سایت‌های کاریابی گشته باشید، حتما دیده‌اید که بعضی از فرصت‌های کاری با عنوان کارآموزی برچسب خورده‌اند. این فرصت‌ها بنا به عرف دنیای کسب‌وکار به معنی ارائه آموزش‌های ضروری برای کار در آن موسسه هستند. ولی وقتی قضیه پیچیده می‌شود که می‌بینید بعضی از این فرصت‌ها بیشتر به کلاهبرداری شبیه هستند و باید بیشتر فکر کنید.

دام کارآموزی

اگر آموزش رایگان نیست شک کنید

یکی از نشانه‌هایی که به من می‌گوید موسسه‌ای که پشت پروژهٔ کارآموزی قرار دارد، احتمالا قصد فریب دارد، این است که برای دورهٔ کارآموزی درخواست هزینه می‌کند. همیشه هم هزینه را مستقیم دریافت نمی‌کنند و گاهی به بهانه‌هایی مثل خرید کتاب، خرید هاست و دامنه یا موارد دیگر از شما می‌خواهند دست به جیب شوید. اینجاست که زنگ‌های خطر به صدا درآمده‌اند. ولی باید گوش شنوایی برای این نشانه‌های خطر داشته باشید.

   امروزه در موقعیت‌هایی مثل برنامه‌نویسی حتی در دوران کارآموزی حقوق پرداخت می‌شود تا از مهاجرت مغزها و جلوگیری شود و به ماندن آن‌ها در شرکت کمک کند. به این نکته خوب فکر کنید.

جای آموزش پولی آموزشگاه است

اگر قصد دارید برای آموزش هزینه بدهید، بهتر است به آموزشگاه‌های مختلفی که به صورت حضوری یا آنلاین در کشور یا خارج قرار دارند، مراجعه کنید. چرا؟ چون تخصص این موسسات آموزش است و مطمئن‌ترین مقصد برای هزینه کردن برای آموزش هستند و گواهی معتبری به شما خواهند داد.

   ولی موسسات که تبلیغ می‌کنند به شما کار را متناسب با شرایط بازار آموزش می‌دهند و بعد از آن استخدام خواهید شد ولی حاضر نیستند رایگان این کار را انجام دهند، احتمالا مشکلاتی برای شما به وجود خواهند آورد.

مگر نگفتید پروژهٔ واقعی؟

یکی از کلیدواژه‌های تبلیغاتی موسساتی که از کارآموزی درآمدزایی می‌کنند این است که به شما مهارت‌هایی آموزش داده می‌شود که در محیط واقعی کار به آن نیاز دارید. شما در طی کارآموزی پروژه واقعی انجام می‌دهید و با نیازهای حقیقی بازار کار آشنا می‌شوید. اگر این گفته درست باشد، آن‌ها پروژه‌هایی از بازار کار گرفته‌اند و با کمک یک تیم راهنما (منتور) می‌خواهند با کمک کارآموزان آن‌ها را انجام دهند و به کارفرما تحویل دهند. پس درآمد دارند و نیازی ندارند از کارآموز پول بگیرند. مگر این که یک کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه باشد.

قرارداد بعد از کارآموزی یعنی خطر

بعضی از موسسات خیلی جدی تبلیغ می‌کنند که بعد از کارآموزی با شما قرارداد همکاری بسته خواهد شد. ولی اگر بپرسید خواهند گفت دورهٔ کارآموزی شامل قرارداد همکاری نمی‌شود، چون حقوق ندارد. در واقع اینجا یک مشکل قانونی وجود دارد. آن‌ها می‌خواهند شما پول پرداخت کنید، آموزش ببینید ولی حاضر نیستند قراردادی منعقد کنند که نشان دهند از شما پول گرفته‌اند تا شما را آموزش دهند یا به بازار کار معرفی کنند. اگر به چنین پروژه‌هایی برخورد کردید درخواست قرارداد آموزش کارآموزی کنید و می‌بینید که چه خواهد شد.

اطلاعات را در تلگرام نمی‌فرستیم

یکی از راه‌هایی که می‌توانید چک کنید موسسه معتبر است یا خیر این است که مطالبی که کارشناس بازاریابی تلفنی به شما می‌گوید را به صورت مکتوب در پیام‌رسان درخواست کنید. معمولا کارشناس مربوطه با بهانه‌هایی از زیر ارسال اطلاعات شانه خالی می‌کند و تنها آدرس وب‌سایت برای شما ارسال خواهد کرد تا از دردسرهای قانونی بعدی فرار کند. زیرا اگر در پیام‌رسان بنویسد که چه کارهایی انجام خواهند داد، ناچار خواهند بود انجام دهند و وقتی اصل قضیه کلاهبرداری باشد، دیگر بقیه ماجرا مشخص است.

وب‌سایت موسسه را چک کنید

به سادگی گول تبلیغات را نخورید و حتما وب‌سایت موسسه را چک کنید. اگر یک سایت ضعیف با طراحی سطحی و عکس‌هایی که با هوش مصنوعی درست شده‌اند،‌ دیدید که نماد اعتماد الکترونیک (اینماد) نداشت، به اعتبار این مجموعه شک کنید. به ویژه اگر در قسمت تماس با ما هیچ آدرس یا تلفن ثابتی درج نشده باشد، احتمال فریب شما به بهانهٔ کارآموزی بیشتر می‌شود.

در فضای مجازی جستجو کنید

در شبکه‌های اجتماعی و گوگل به دنبال مشخصاتی از آن مجموعه بگردید. اگر یک مجموعه معتبر و خوشنام باشد در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های دیگر مطالبی مرتبط با آن خواهید یافت. گر چه یکی از راهکارهای تبلیغاتی این است که آن موسسه هزینه کند تا در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های مختلف آگهی‌های تبلیغاتی ثبت شود. ولی اگر هیچ چیزی پیدا نکردید، احتمال تقلبی بودن ادعاهای آن موسسه بالاتر می‌رود.

آگهی روزنامه

بعضی موسسات برای شما اساسنامه ارسال می‌کنند تا خود را معتبر نشان دهند. این مجموعه‌ها ممکن است واقعا ثبت شده باشند (می‌توانید آنلاین کنترل کنید) ولی این ثابت نمی‌کند که کاری که مدعی آن هستند را انجام خواهند داد. این تنها نشان دهندهٔ ثبت قانونی یک موسسه است و چیز دیگری را ثابت نمی‌کند.

چرا از اولین حقوقم برنمی‌دارید؟

یک سوال مهم که از بسیاری از این مجموعه‌ها می‌توان پرسید این است که چرا دستمزد آموزش را از اولین ماه شروع به کار بعد از استخدام کارآموزان برنمی‌دارید؟ با این که آن‌ها هم بهانه‌های ظاهرا معتبری برای این مسئله خواهند آورد، ولی ساده نباشید. یک موسسه که در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های کاریابی تبلیغ می‌کند حتما دارای پرسنلی است و با کمک آن‌ها می‌تواند از پروژه‌هایی که در قالب کارآموزی دریافت می‌شود، درآمد کافی کسب کند. اگر نمی‌تواند هم به احتمال زیاد می‌خواهد با حق آموزشی که از کارآموزان می‌گیرد، منافع خود را تأمین کند. این قطعا به زیان کارآموز است زیرا دیگر هیچ تضمینی بابت کیفیت آموزش و منطبق بودن آن با نیازهای بازار کار وجود نخواهد داشت.

کارآموزی واقعی را جدی بگیرید

مطمئن باشید اگر یک پروژهٔ کارآموزی واقعی گیر بیاورید، نه تنها نباید انتظار حقوق داشته باشید، بلکه با جان و دل باید با اشتیاق در آن فعالیت کنید و خود را به خوبی اثبات کنید. کارآموزی گر چه در کشور ما به بازی گرفته شده است، ولی بهترین مسیر برای خودشناسی، تقویت مهارت‌ها، رزومه‌سازی و یافتن مسیر شغلی مناسب برای هر شخص است.

   یادتان باشد بسیاری از افراد موفق، با کارآموزی برای حرفه‌ای‌ها به جایگاه مناسب خود دست پیدا کرده‌اند و تجربه‌های ارزشمندی کسب کرده‌اند. شما هم نیازمند کارآموزی هستید تا آنچه در کتاب‌ها مطالعه کرده‌اید را به صورت واقعی تجربه کنید و فضای کاری حقیقی را تجربه کنید و برای آینده آماده‌تر شوید.

مقالات بیشتر برای شما:

کارگاه راز دروغ

راز دروغ

مستند راز از جمله مواردی است که باید نامش را راز دروغ گذاشت چرا که با عقل سلیم هماهنگ نیست…

ادامه مطلب »
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Skip to content