رزومهٔ منفی بنویسید

در حالت عادی همه تلاش می‌کنند بهترین رزومه را بنویسند و نقاط قوت درخشانی در آن بگنجانند تا نظر کارفرمایان را جلب کنند. ولی نوشتن رزومهٔ منفی که نقاط ضعف و اشتباهات شما را پوشش دهد هم مفید است. یک رزومهٔ منفی می‌تواند شما را از اشتباهاتی که بارها تکرار کرده‌اید، آگاه کند و کمک کند برای آینده بهتر عمل کنید.

رزومه منفی بنویسید

رزومهٔ منفی چیست؟

این اصطلاح را خودم ابداع کردم. منظورم از «رزومهٔ منفی» رزومه‌ای است که به جای توانمندی‌ها از سوابق شکست‌ها و اشتباهات مهم تشکیل شده باشد. چنین رزومه‌ای را هر کسی نمی‌تواند بنویسد. نوشتن چنین سوابقی نیاز به قوت‌قلب و حس مبارزه‌طلبی و آمادگی برای روبرو شدن با خاطرات تلخ گذشته دارد و بسیاری افراد شجاعت نشان دادن آن به دیگران را ندارند. شاید فکر کنید خب وقتی اینقدر دردسر دارد اصلا چرا به دنبال چنین کاری برویم؟

هیچ کسی چنین چیزی نمی‌نویسد

اگر شما هم چنین فکر می‌کنید، کاملا اشتباه می‌کنید. برای مثال یوهانس هاوشفر (Johannes Haushofer)، روان‌شناسی برجسته و استاد دانشگاه پرینستون دست به چنین کاری زد. او می‌خواست دانشجویان ببینند که مسیر موفقیت او با چه چالش‌هایی درگیر بوده است. این رزومهٔ منفی او بسیار دیده شد. زیرا تمام شغل‌هایی که نتوانسته بود به دست بیاورد، نامه‌های تحقیقات پژوهشی او که رد شده بودند، و مشکلات مالی چند دهه از زندگی شخصی‌اش را در این رزومه نوشته بود. متن این رزومه را در تصاویر زیر ببینید.

رزومه منفی یوهان هاوشفر
رزومه منفی یوهان هاوشفر
رزومه منفی یوهان هاوشفر
رزومه منفی یوهان هاوشفر

اگر علاقمندید این رزومه را به صورت PDF دریافت کنید، از «این لینک» استفاده کنید.

چرا باید به اشتباهاتم فکر کنم؟

سوالی منطقی است و جوابی منطقی هم دارد. اگر به اشتباهات خود فکر کنید، مسیرهای اشتباه کردن را کمتر دنبال خواهید کرد. ما انسان‌ها به طور طبیعی تمایل به اشتباه کردن داریم. زیرا دنیای پیرامون ما بسیار پیچیده است و هیچ یک از ما به دانشی فراگیر برای پرهیز از هر گونه اشتباه مجهز نیستیم. پس اشتباه کردن ناگزیر است. اما درس گرفتن از آن انتخاب ماست.

   وقتی اشتباهات گذشته را فهرست می‌کنید، عملا داری دوباره مسیری که طی شده را مرور می‌کنید. جالب است که در هنگام نوشتن رزومهٔ منفی همیشه بارها با این ذهنیت روبرو می‌شویم که اگر چیزی که الان می‌دانم، را می‌دانستم آن زمان این کار را نمی‌کردم. طبیعی است. شما رشد کرده‌اید و حالا به اشتباهات گذشتهٔ خود بهتر پی‌می‌برید.

چطور رزومهٔ منفی بنویسم؟

برای نوشتن رزومهٔ منفی پیش‌نیاز خاصی لازم نیست. ولی مهم است که در آن ضمن توضیح دادن اشتباهات مهم و خطاهای آشکار خود، راه‌حل‌های مهم برای پرهیز از تکرار چنین اشتباهی را ذکر کنید. در غیر این صورت تنها یک فهرست ناراحت‌کننده از اشتباهات تاریخی خود تهیه کرده‌اید که حال شما را بدتر خواهد کرد.

   شاید بزرگ‌ترین هدف نوشتن رزومهٔ منفی این باشد که به سرعت به گذشته سرک بکشید و اشتباهات عمیق خود را مرور کنید تا دوباره به آن‌ها دچار نشوید. جالب است بدانید ما انسان‌ها در تکرار کردن اشتباهاتی که ظاهری متفاوت دارند، ‌استاد هستیم. یعنی اگر یک خطای شناختی در ظاهری جدید در برابر ما قرار بگیرد، احتمال زیادی وجود دارد که دوباره به دام خطای سابق بیفتیم. پس مرور کردن رزومهٔ منفی می‌تواند به ما کمک کند اشتباهات خطرناک گذشته را تکرار نکنیم. به ویژه وقتی راه‌های پرهیز از افتادن در دام خطاهای گذشته را می‌نویسید، خوب فکر کنید.

راه‌حل‌های الان به چه درد گذشته می‌خورند؟

واقعیت این است که ما انسان‌ها نمی‌توانیم همه چیز را پیش‌بینی کنیم. پس حتی در هوشمندانه‌ترین تصمیم‌گیری‌ها نیز احتمال شکست وجود دارد. واضح‌ترین مثال در این زمینه تغییرات شدید اقتصادی یا سیاسی یا اجتماعی است که رسیدن بسیاری از انسان‌ها به اهداف و آرزوهایی که با تصمیم‌گیری‌های کاملا حساب‌شده کاملا عملی بودند، ناممکن شدند. در این دنیای ناهمگون تنظیم کردن فهرستی از راه‌‌حل‌ها چه کمکی به حل مشکلات گذشته می‌کنند؟

   اشتباه نکنید. شما قرار نیست گذشته را عوض کنید. بحث بر سر حرفه‌ای‌تر عمل کردن در آینده است. فهرستی از اشتباهات و راه‌حل‌های مناسب آن که با نوشتن رزومهٔ منفی به دست می‌آورید، سند ارزشمندی است که به شما کمک می‌کند، در انتخاب‌های پیش روی خود دقیق‌تر و سنجیده‌تر عمل کنید.

رزومهٔ منفی را منتشر کنم؟

در حالت عادی پاسخ منفی است. زمانی می‌توانید رزومهٔ منفی را منتشر کنید که به سطحی از آگاهی رسیده باشید که اشتباهات گذشته را کاملا درک کرده و از آن گذر کرده باشید. به ویژه اگر حساس به نظرات دیگران هستید، اصلا خوب نیست که رزومهٔ منفی خود را منتشر کنید. زیرا قطعا موجب سرزنش شدن از جانب دیگران می‌شود. در برخی فرهنگ‌ها نیز اعتراف کردن به اشتباهات موجب سرافکندگی در درازمدت می‌شود و بهتر است قبل از چنین کاری کاملا فکر کنید.

   اما این مشکلات نباید شما را از نوشتن رزومهٔ منفی بازدارند. نوشتن این سند که بهتر است تا زمانی که آمادهٔ روبرو شدن با عواقب آن باشید، سری باقی بماند، کمک بزرگی به شما خواهد کرد تا گام‌های محکم‌تری در آینده بردارید.

بازبینی رزومهٔ منفی هم لازم است

اگر رزومهٔ منفی خود را نوشتید، آن را دور نیندازید. این سند حداقل سالی یک بار نیاز به ویرایش دارد. زیرا با گذر زمان، تجربه‌های بیشتری کسب می‌کنید و وقتی رزومهٔ منفی سال گذشته را مرور کنید، به احتمال زیاد می‌توانید چند راه‌حل بهتر برای مشکلاتی که قبلا پدیدار شده بودند، اضافه کنید. ویرایش این سند می‌تواند ذهن شما را نسبت به تصمیم‌گیری در برابر موقعیت‌های پیچیدهٔ جدید تقویت کند و مانع از تکرار شکست‌های گذشته شود.

مقالات بیشتر برای شما:

قانون پارکینسون و ساعت شنی زمان

قانون پارکینسون و ساعت شنی زمان

قانون پارکینسون یک قانون مفید برای مدیریت و برنامه‌ریزی است که کمک می‌کند کارآیی بهتری در استفاده از زمان داشته باشیم. ولی استفاده از آن تبعات منفی در زندگی خصوصی ایجاد می‌کند که باید مراقب آن باشیم.

ادامه مطلب »
تصویرشاخص

در برابر هزار نفر

یکی از مهم‌ترین مهارت‌های اجتماعی برای هر تحصیل‌کرده قابلیت سخن گفتن در جمع است. این قابلیت تاثیر شگرفی بر موفقیت‌های شغلی و اجتماعی شما دارد و تعریف متفاوتی از شخصیت شما در اذهان نزدیکان و همکاران ایجاد می‌کند. خوشبختانه مهارتی کاملا اکتسابی است و با تمرین در آن حرفه‌ای خواهید شد. لازم نیست حتما سخنران شوید اما باید سخن گفتن را بیاموزید. ضمنا صرفا خوب سخن گفتن نیست که اهمیت دارد بلکه حرف‌های خوب زدن هم مهم است. این یادتان باشد.

ادامه مطلب »
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Skip to content