دانشجو هستید و درآمد ندارید؟ اوضاع اقتصادی خراب شده و دارید به مشکلات معیشتی برخورد میکنید؟ به دانشجویان حقوق ناچیزی پرداخت میشود؟ کار دانشجویی در دانشگاه تعرفهای خجالتآور دارد؟ به هر حال تا وقتی در شرایط درآمد با پول ملی قرار داشته باشید و تخصص خود را هم کامل نکرده باشید و بخواهید در پازل بازار و اقتصاد فعلی کار کنید، باید با همین اوضاع بسوزید و بسازید.
اما هنوز جای امیدواری هست. راهکارهایی هست برای این که درآمدزایی دلاری با تخصصهای دانشجویی داشته باشید. حتی اگر تخصص خاصی هم ندارید، نگران نباشید. حتی افراد کمتجربه میتوانند با فریلنسینگ در سایتهای خارجی درآمد خوبی کسب کنند.
امروزه شرایط اقتصادی روز به روز در حال بدتر شدن هستند. به ویژه با بروز بحران کرونا در جهان دامنه بسیاری از مشاغل محدود شد و حالا با تحولی بزرگ دنیا شتابان به سمت مشاغل دیجیتالی پیش میرود. با این وجود قیمتها در حال اوج گرفتن هستند و هر چند سال در ایران این شرایط تجربه میشود. اما خبرهای بدتری هم در راه است. دوباره تحریمهای بانکی ممکن است سر باز کنند و مثل هیولایی آرامش اقتصادی کشور را به تاراج ببرند. در این شرایط لعنت فرستادن به آمریکا یا مسئولین بیکفایت و غیره به کسی کمک نمیکند. پس از این کار دست بردارید و تلاش کنید راه تازهای برای رفع مشکل پیدا کنید.
بهترین کاری که دانشجویان میتوانند در این شرایط انجام دهند، ایجاد درآمد دلاری است. البته در کل تفاوتی بین دلار، یورو یا دیگر ارزهای خارجی و حتی بیتکوین و غیره نیست. زیرا تقریبا همگی آنها از پول ملی باارزشتر هستند. اما از چه راههایی میتوان درآمد دلاری کسب کرد؟
ظرفیتهای گردشگر خارجی
یکی از سادهترین راهها، استفاده از ظرفیتهای گردشگری است. برای مثال اگر در تهران یا شهرهای بزرگی هستید که خارجیها رفت و آمد دارند (مثلا اصفهان، شیراز، مشهد و غیره) میتوانید فعالیتهایی انجام دهید که مشتری شما طرف خارجی باشد. مثلا در خدمات گردشگری وارد شوید، توریست بگردانید، برایشان خرید کنید و غیره. برای این کار کافی است در یکی از سایتهای کوچ سرفینگ ثبت نام کنید یا با هتلها مذاکره کنید تا بتوانید با مسافرین خارجی ارتباط پیدا کنید. برای این کار راهکارهای خلاقانه بسیاری وجود دارد. اگر زبان خوب میدانید، میتوانید مترجم تجاری شوید و به افراد سرمایهدار خدمت دهید. طبعا آنها دستشان بیشتر از گردشگران عادی باز است و بهتر پرداخت میکنند. اما این کارها معمولا همه جا پیدا نمیشود. شاید در شهر و محدوده دانشگاهی شما هم از این خارجیها نباشند یا شما آنقدر زبان ندانید که بتوانید کاری برای درآمدزایی خود بکنید.
اما کلا اگر در شهرهای توریستی مثل اصفهان، کیش و غیره باشید، به سادگی میتوانید با ساخت و تولید و فروش آن به توریستها هم درآمد دلاری کسب کنید. توریستها کلا دنبال تجربههای تازه هستند. حتی اگر حاضر باشید شب از آنها در محیطی روستایی پذیرایی کنید، پول خوبی میتوانید بدست بیاورید. همان سایتهای کوچ سرفینگ که اشاره شد در این زمینه به راحتی شما را به توریستهای خارجی معرفی میکند.
فریلنسینگ خارجی
راه دیگر فریلنسینگ در سایتهای خارجی است. در این زمینه اطلاعات دیگری به زودی منتشر خواهیم کرد. اما نکته مهم این است که بدانید در این سایتها میتوانید با حداقل مهارت، درآمدی داشته باشید که خیلی بیشتر از معادل آن در کشور ماست. دلیل آن هم تفاوت ارزش پول و هم تفاوت دستمزد حداقلی در آن کشورها با ماست. برای مثال حداقل درآمد یک تایپیست برای تایپ سند اکسل در سایتهای فریلنسینگ خارجی ۵ دلار است که در کشور ما به یک مهندس هم چنین حقوقی داده نمیشود.
بعضی از این سایتها کارهایی سفارش میدهند که فکرش را هم نمیتوانید بکنید. برای نمونه این که بروید در خیابان از یک بنای تاریخی عکس بگیرید و برایشان بفرستید. یک دسته گل برای دوستشان ببرید. ترجمه انگلیسی به فارسی یک سری واژه انجام دهید. امثال این نوع کارهای ساده در بازار فریلنسینگ وجود دارد که با جستجو میتوانید به خوبی کار کنید.
مشکل تحریم بانکی
به خاطر داشته باشید، کار کردن با این سایتها کمی آموزش لازم دارد تا بتوانید درآمد دلاری را وصول کنید و این درآمد ارزی خود را در کشور دریافت کنید. خب این سایتها به خاطر تحریمهای بانکی اجازه نمیدهند اتباع ایران از سامانه بانکی بینالمللی استفاده کنند و در صورتی که متوجه شوند شما از ایران کار میکنید، حساب شما را بلوکه خواهند کرد و کل پولی که درآوردهاید را از دست خواهید داد. اما راهکارهایی هست برای دور زدن تحریمها و وصول پول بدون دردسر زیاد. گفتیم دردسر زیاد زیرا بالاخره بیدردسر هم نیست.
یکی از راهکارهایی که شاید به آن فکر نکرده باشید، استفاده از ظرفیت دانشجویان خارجی است که در ایران تحصیل میکنند. بله! آنها تحریم نیستند و با کمی همکاری میتوانید درآمد دلاری را به درستی وصول کنید. البته چفت و بست همکاری حقوقی را درست ببندید که فردا پشیمان نشوید.
خب تا اینجا برای شروع کافی است. پس از این به تدریج آموزشهای مرتبط در این زمینه را برای دانشجویان منتشر خواهیم کرد. در این زمینه در آواچه ۶۲ام پارکگردی نیز مطالبی گنجانده شده است.
این آواچه صوتی را میتوانید همینجا گوش کنید: